Prețurile alimentelor de bază au crescut considerabil față de aceeași perioadă a anului trecut. Totuși, în unele țări europene prețurile sunt mai accesibile decât în România, deși salariile sunt mai mari. Astfel, am comparat prețurile dintr-un supermarket din Italia cu prețurile din țara noastră.
În România, prețul alimentelor a crescut anul trecut permanet, înregistrând recorduri greu de anticipat.
Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INS), alimentele s-au scumpit cu peste 20% în anul care abia s-a încheiat, cele mai mari creșteri de prețuri fiind înregistrate la produsele de bază.
Au fost însă alimente care s-au scumpit peste această medie, cum ar fi pâinea, care se scumpise la sfârșitul lunii octombrie cu 27% comparativ cu perioada similară a anului 2020, cartofii cu 40,5%, uleiul cu 43,5% și zahărul cu aproape 63% etc.
Teoretic, suntem mai săraci decât italienii, practic, ”o ducem” mai bine decât ei, dacă ar fi să ne luăm după prețurile din magazinele românești.
Plătim în plus chiar și cu 20 de procente la alimente precum laptele, ouă, carne, bulion sau pâine.
Pentru această analiză am ales prețurile practicate de un lanț de supermarketuri din Italia, al cărui produse se găsesc și în multe magazine din țara noastră.
Așadar, pentru o pâine feliată (toast), în România trebuie să scoți din buzunar aproximativ 9 lei, în timp ce în Italia acest aliment costă 1,5 euro, adică, aproape 8 lei.
Când vine vorba despre patiseria din interiorul magazinului, prețurile sunt la fel de accesibile.
Pentru o pungă cu patru croissante cu cremă de vanilie, un client trebuie să scoată din buzunar aproape 8 lei, iar pentru aceleași cornuri cu altă aromă, tot 8 lei, în timp ce în România, o astfel de pungă te costă cel puțin 12 lei.
Carnea de vită, una dintre cele mai scumpe cărnuri totodată, are un preț măricel și în Italia, însă și aici tariful e mai mic decât în România.
Astfel încât, pentru o casoletă de jumătate de kilogram de carne de vacă, un italian scoate din buzunar aproape 40 de lei, în timp ce în România, pentru 500 de grame de carne de vită, un român scoate din buzunar în jur de 46 de lei.
Iar pentru o casoletă cu două porții de coastă de porc de 500 de grame, un client italian plătește aproximativ 20 lei.
În același timp, un kilogram de cârnați de porc costă și 50 de lei în România, în timp ce italienii plătesc chiar și 24 de lei pentru cel puțin 800 de grame de cârnați, adică, în jur de 8 cârnați.
De asemenea, o sticlă de suc de roșii de 360 g folosit pentru preparate ca ostropel, ciorbă, paste, friptură, etc, la noi în țară costă minim 10 lei, în timp ce în Italia ar trebui să scoți din buzunar în jur de 6 lei.
Inflația, măsurată prin avansul prețurilor de consum, a sărit de 15% în luna iunie 2022, cel mai înalt nivel din ultimii 19 ani.
Cât despre igiena personală, mai exact, șamponuri, gel de duș și altele, prețurile sunt și acolo mai reduse și accesibile pentru toată lumea.
În supermarketurile din Italia poți găsi un șampon cu 12 lei, 8 lei sau chiar cu 6 lei.